למרות הקריאות להורדת הריבית בעקבות המלחמה: בנק ישראל הותיר אותה על 4.75%

בנק ישראל הותיר את הריבית על 4.75%
הבנק קיבל את ההחלטה למרות קריאות שנשמעו עם תחילת הלחימה להוריד את הריבית כדי להקל על תשלומי המשכנתה וההלוואות של הציבור, אך בבנק נמנעו מלהוריד אותה על מנת למנוע היחלשות נוספת של השקל אל מול הדולר
מחבר ליאל קייזר מחבר ליאל קייזר
Getting your Trinity Audio player ready...
בנק ישראל
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

למרות הקריאות להוריד את הריבית כדי להקל על תשלומי המשכנתה וההלוואות, בנק ישראל הודיע אתמול (שני) כי יותיר את הריבית במשק על 4.75%, על מנת למנוע היחלשות נוספת של השקל אל מול הדולר. בוועדה המוניטרית של הבנק הסבירו כי בנק ישראל נקט במספר צעדי מדיניות להתמודדות עם ההשפעות הכלכליות של המלחמה וכי השווקים הפיננסיים מתפקדים וחלק ניכר מהפעילות הכלכלית נמשכת כסדרה.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי

עוד אמרו בוועדה כי הכלכלה הישראלית איתנה, יציבה ומושתתת על יסודות מוצקים - והשכילה בעבר להתאושש מתקופות קשות. ערב המלחמה התאפיין המשק הישראלי בעודף בחשבון השוטף, יחס חוב-תוצר נמוך ויתרות מט"ח גבוהות. הפעילות הכלכלית בישראל שהתה ברמה גבוהה, למרות התמתנות בצמיחה שנרשמה בחודשים האחרונים, ושוק עבודה הדוק ובסביבת תעסוקה מלאה.

לפני שבוע, הכריז בנק ישראל כי בכוונתו למכור מט"ח בהיקף של עד 30 מיליארד דולר, כדי להגן על שער החליפין של הדולר - שנסחר בשלישי שעבר בשווי של כ-3.99 שקלים. מדובר בשיא של שמונה שנים. לבנק ישראל יתרות מט"ח בשווי של 203 מיליארד דולר, שמטרתן לממן את פעילות המשק בעת חירום. כמו כן, הבנק משתמש ביתרות בשביל לווסת תנועות חריגות בשער המטבע, כפי שקרה בשבוע שעבר וכן בתחילת מגיפת הקורונה. 

ברקע מאמציו של בנק ישראל, בחמישי האחרון חברת דירוג האשראי מודי'ס הצטרפה לחברת דירוג האשראי פיץ' והודיעה גם היא על "מעקב הורדת דירוג", עקב המלחמה בין ישראל לחמאס. משמעות ההודעות היא שהחברות יעקבו באופן תדיר אחר ההתפתחויות הביטחוניות באזור, ובחצי השנה הקרובה עלולות להוריד את הדירוג.

הפופולריים