סמוטריץ': המצב פחות טוב ממה שחזינו כשהנחנו את התקציב

סמוטריץ': המצב פחות טוב ממה שחזינו כשהנחנו את התקציב
שר האוצר הציג בפני ועדת הכספים דוח, שמנתוניו נראה שבעקבות התארכות האינפלציה, הריבית הגבוה והיחלשות השקל, יהיו שינויים שישפיעו על תקציב המדינה בשנת 2024. בנק ישראל החליט בפעם השנייה ברציפות שהריבית תישאר על כנה 4.75%. הוועדה המוניטרית של הבנק: "רואה היתכנות לא מבוטלת להמשך העלאה של הריבית"
מחבר ליאל קייזר מחבר ליאל קייזר
Getting your Trinity Audio player ready...
בצלאל סמוטריץ'
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התייחס היום (שני) בדיווח כלכלי לוועדת הכספים לפחיחות השקל ולמצב הכלכלי כיום. לדברי סמוטריץ', המצב פחות טוב ממה שחזו בעת שהניחו את תקציב המדינה. "המצב פחות טוב ממה שחזינו בעת הנחת התקציב ובנוסף לאינפלציה העולמית ישנה השפעה על השוק הישראלי דרך הייבוא, השפעה זו עלולה להתעצם דרך החלשות השקל", אמר שר האוצר. 

 

בוועדת הכספים הציג סמוטריץ' דוח על מגמות כלכליות ופיסקליות הצפויות לשנת 2024. מהדוח עלה כי מצב הכלכלה הישראלית טוב יותר ממרבית מדינות היחוס בעולם. אם כי במספר גורמים, ובהם התארכות משך התמתנות האינפלציה וסביבת הריבית הגבוה והיחלשות השקל, ישנם שינויים שעלולים להשפיע על הוצאות המדינה בשנת 2024.

השר העביר ביקורת על המחאות נגד הרפורמה המשפטית והאיומים על כלכלת ישראל. לטענת סמוטריץ' "הכלכלה הישראלית חזקה ועמידה, גם על רקע המשבר הכלכלי העולמי, ולמרות גורמי המחאה המנסים לפגוע בכלכלה באופן מכוון".

לאחר מכן, בנק ישראל החליט  שלא להעלות את הריבית, בפעם השנייה ברציפות, והיא תישאר על כנה 4.75%. ברקע החלטת הבנק נתוני מדד חודש יולי, שהפתיעו לטובה והביאו את האינפלציה לקצב שנתי של 3.3%. עם זאת, לפי ההערכות בשוק מדד אוגוסט צפוי להיות גבוה ובנק ישראל צפוי לשוב ולהעלות את הריבית בהמשך.

בהודעה שפורסמה הוועדה המוניטרית של הבנק הבהירה שהעלאות הריבית עדיין אינן מאחורינו וייתכן שהבנק יעלה אותה שוב. "האינפלציה עודנה רוחבית ומצויה ברמה גבוהה. עם זאת, בחודשים האחרונים מסתמנת האטה באינפלציה", נמסר בהודעתם. עוד נאמר כי "הוועדה החליטה להותיר את הריבית על כנה, אך רואה היתכנות לא מבוטלת להמשך העלאה של הריבית בהחלטותיה הבאות, ככל שסביבת האינפלציה לא תמשיך להתמתן בהתאם למצופה".

עוד נאמר בהודעת הבנק כי קצב הצמיחה של כלכלת ישראל נמצא מתחת לפוטנציאל וכי מספר מדדים מצביעים על התמתנות הצמיחה. נשיא ההתאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, אמר על הותרת הריבית: "ההחלטה של בנק ישראל היא ההחלטה נכונה ובעת הזו על הוועדה המוניטרית לקבוע מסלול שיחל את הורדת הריבית לרמות שיאפשרו את הפסקת הקפאון בענף הבנייה והתשתיות ויחזיר את התעשיה הכי משפיעה על מדד המחירים לצרכן לעבודה מלאה". 

ביולי מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3%, נמוך מהמצופה. מחירי הדירות ירדו ולצידם מחירי הלבשה, הנעלה, ריהוט, ציוד לבית ותקשורת. עם זאת, נרשמה עליית מחירים במזון, בעיקר באגף הפירות והירקות. גם מחירי הדיור, התחבורה ותחזוקת הדירה עלו. בהסתכלות שנתית, מחירי הדירות עלו ב-5.2% בין חודשי מאי-יוני של שנה שעברה לשנה הנוכחית.

בתוך כך, בחודש יולי בנק ישראל החליט להותיר את הריבית על כנה, לאחר עשר העלאות ריבית רצופות החל מאפריל בשנה שעברה. זאת בעקבות ההאטה באינפלציה על פי מדד המחירים לצרכן של מאי, כשבחודש זה בנק ישראל העלה את הריבית בפעם האחרונה ל-4.75%.

הפופולריים